Pára és penész

A magas páratartalom a légúti betegségek melegágya

A penészedés kialakulásához nagyban hozzájárul a fűtött szobák és a kinti levegő hőmérsékletkülönbsége miatt megemelkedett benti páratartalom. Nedvesedő fal tényére figyelmeztető jel lehet a dohos szag, szemmel látható penészfoltok vagy salétrom megjelenése. A szoba párás levegőjénél lényegesen hidegebb felületeken jelentkező páralecsapódás is tökéletes körülményeket biztosít a penész megtelepedéséhez, például ablakok környékén vagy a fürdőszoba csempéjén. Magas páratartalom miatt kialakult penészedés azonban nemcsak a falakon, de bútorainkon, ruhaneműinken és egyéb használati tárgyainkon is megjelenhet. A penészedés nemcsak nem esztétikus, hanem egészségünknek is árt: a levegőben terjedő láthatatlan penészspórák allergiás reakciókat válthatnak ki, mint orrfolyást, torok-, bőr- és szemirritációt, de jelentkezhet alvászavar, fáradékonyság és krónikus fejfájás is. A penész az eleve légúti megbetegedésben, például asztmában szenvedők állapotát pedig súlyosbíthatja, de a teljesen egészséges ember immunrendszerét is képes gyengíteni, a gyermekek fejlődésben lévő szervezetére pedig különösen káros.

Penészedés okai:

Megemelkedett páratartalom: okai lehetnek a beázás miatt nedves plafon, talajvíztől vagy csőtörés következtében vizes fal vagy padló. De ha nincs is gond szigeteléssel, olyan hétköznapi dolgok is hozzájárulnak a páratartalom emelkedéséhez, mint a főzés, mosás, vasalás, meleg víz folyatása a fürdőszobában. Hőhíd: olyan felület, ahol elégtelen szigetelésből, vagy pusztán az adott szerkezet tulajdonságaiból (pl. ablaküveg, szoba sarka) adódóan jobban szökik a meleg, így jelentősebb a páralecsapódás Külső és belső hőmérséklet közötti különbség Szellőztetés hiánya, így a megemelkedett pára nem tud kijutni a lakásból Sávalap szigetelési problémák, amikor szigetelés nincs, elöregedett vagy megsérült

Penészedés megelőzése

Az egyik legfontosabb módszer a páratartalom csökkentése páramentesítő géppel! Ha csőtörés, beázás miatt vizesedik a plafon, padló vagy falaink, esetleg salétrom jelenik meg rajtuk, azonnal tegyünk a probléma elhárításáért, hogy megelőzzük a penész kialakulását! A túl magas páratartalom jele, ha rendszeresen megfigyelhető ablakaink üvegén vagy környékén páralecsapódás. Építkezés, felújítás során pedig nagyon fontos a minél gyorsabb aljzatbeton- és falszárítás! Hívjon minket!
30/740-38-71
30/206-23-70